Arduino 2005 yılında İtalya'nın Ivrea kentinde ortaya çıktı. Baş tasarımcı Massimo Panzi, David Quartilis ve Gianluca Martino ile birlikte "Arduin of Ivrea" projesini başlattı ve projeye şehrin en ünlü tarihi figürünün adını verdi. Projenin temel amacı, mikro denetleyiciler için yüzde yüz açık kaynak kodlu geliştirme ortamı yaratmak ve
Ayrıca öğrenciler ve teknik ders alan kullanıcılar için ücretsiz bir sunum sağlamaktı.
Yazılımcılara ücretsiz ortamda bir yazılım sistemi sunmaktı. Birim başına 27 dolar olan küçük boyutlu geliştirme kartlarının çalışmasını da içeren 2013 yılına kadar 700.000' den fazla Arduino kartı satıldı
Arduino Nedir? Ne işe yarar
Arduino bir elektronik geliştirme kartıdır. Açık kaynak kodlu bir elektronik devreden ile bilgisayar üzerinden programlanabilir mikrodenetleyiciden oluşmaktadır.Multidisipliner projelerde etkileşimli olan elektronik kartların kullanımını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.
Arduino esas olarak sıcaklık, rüzgâr, ölçüm, ışık, basınç v.b gibi farklı çevresel sensörleri oluşturmak için ve etkileşimli elektronik projelerin tasarımında kullanılmaya hedefleyen prototipleme platformudur. Arduino kişisel bilgisayardaki çeşitli programlara bağlanabilir ve açık kaynak programlama dili İşleme üzerindeki programlamasına bağlıdır. Arduino özel programlama dili ve kodları, C diline benzer ve mikro denetleyicilerin programlamalarında en kolay kullanılan yazılım dilidir. . Araştırmalara göre Arduino yonga setleri ile tek bir ortamda bilgisayar bilimine, mekanik ve elektrik mühendislik bilimlerine, zanaat ve sanat ilkelerin bilinmesine temel bir giriş kapısı olarak bilinmektedir.
Arduino platformunda ATmega ailesinden olan mikrodenetleyiciler kullanılır. Alt seviye mikroişlemci bilgisi gerektirmemesi ve zengin bir kütüphane desteği ile kolaylık sağlar.
Arduino Shields
Arduino tasarlanırken tasarımın esas hedeflerinden bir tanesi tüm insan grupları için kullanımı kolay olması ve herhangi bir kişinin büyük bir teknik bilgilere sahip olmadan çeşitli elektronik projeleri yapabilmesidir. Bu yüzden ''Arduino shields'' olarak adlandırılan, tasarlanmasına ve üretilmesine neden olduArduino tasarlanırken tasarımın esas hedeflerinden bir tanesi tüm insan grupları için kullanımı kolay olması ve herhangi bir kişinin büyük bir teknik bilgilere sahip olmadan çeşitli elektronik projeleri yapabilmesidir. Bu yüzden ''Arduino shields'' olarak adlandırılan, tasarlanmasına ve üretilmesine neden oldu
Shields: Arduino boyutunda olan bir elektronik devredir. Ana Arduino kartı üstünde yerleştirilir, karmaşık elektronik bileşenlere ve devreler için bir dizi özel işlevler yapmaktadır. Arduino shields, bu karmaşık elektronik devreleri tasarlamak için gerektiren zaman ve çabayı kısıtlamak için kullanılır. Birden fazla aynı zamanda Arduino shields takılabilmektedir.
Arduino Kart Çeşitleri
İlk Arduino kart İtalyanlı Smart Project şirketi tarafından üretilmiştir. Çeşitli Arduino kartları ise Amerikanlı SparkFun Electronics ve Adafruit şirketleri tarafından 2016 yılından üretilmektedir. Ticari Arduino kartlarının 17 versiyonu üretilmiştirArduino Kart Çeşitleri:
Neden Arduino Kullanmalıyız?
Arduino IDE: Arduino Integrated Development Environment (IDE) (Arduino tümleşik geliştirme ortamı)
Arduino uyumlu kartlara C ve C++ dilinde fonksiyonları yazmak ve yüklemek için gerekli olan bir yazılım arayüzüdür. Arduino yazılımı Windows, Mac ve Linux işletim sistemlerine kurulabilir. IDE'nin kaynak kodu, GNU (General Public License) genel kamu lisansı altında yayınlandı
Arduino IDE özel kod yapılandırma kurallarını kullanarak C ve C++ dilini destekler. Ayrıca, birçok ortak giriş ve çıkış prosedürü sağlayan Kablolama projesinden bir yazılım kitaplığı sağlar. Bir diğer bloğumuzda bu arayüzü hakkında detaylı bilgi ve nasıl indirebilirsiniz ile ilgili detaylı bir şekilde anlatacağız. Arduino referansları ve kaynakları, Arduino hakkında bilgi almak için ve güncel bilgileri takip etmek için sizlere bu linkleri paylaşıyorum.
www.arduino.cc
www.arduinotürkiye.com
Arduino İle Ne Yapabilirsiniz?
Arduino ile günümüzde küçük veya büyük çapta birçok uygulama yapabilirsiniz.
Bunlara ek olarak; giyilebilir uygulamalar, medikal uygulamalar, RFID uygulamaları, tarımsal uygulamalar, robotik uygulamalar, ev güvenliği ve otomasyon uygulamaları ve 3 boyutlu yazıcı uygulamaları örnek gösterilebilir.
Örnek
2-Pır Sensörü İle Led Yakma:
Bu internet sitesinde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası’nı inceleyebilirsiniz.
Uzman personelimizce size özel fiyat teklifi almak için hemen formu doldurun!
Teknik personelimizin size yardımcı olabilmesi için hemen formu doldurun!
İş Ortaklığı Başvurusu için hemen formu doldurun!