IOT NEDİR?
İnternetin geleneksel kavramı: insanların telefonlar ve akıllı bilgisayarlarla geleneksel protokol aracılığıyla tek bir küresel ağ üzerinden iletişimidir. Nesnelerin İnterneti kavramı, geleneksel kavramın ötesine geçer, bizi yalnızca iletişim kurmaya değil, kontrol etmeye, nesnelerden bilgi almaya götürmektedir.
Nesnelerin İnterneti (Internet Of Things), IOT olarak adlandırılmaktadır. Birbirine bağlı cihazlar arasında (internet protokolü aracılığıyla) anlaşmasına izin veren yeni bir nesil interneti (ağ) ifade etmektedir.
Elektronik, yazılım, motor ve sensor gibi internet aracılığıyla birbirlerine bağlayan, aralarında veri alışverişine izin veren bir sistemdir. Sensörlü araç, ev ve büyük alışveriş merkezlerindeki aydınlatma sistemi, yağmurlu bir günde akıllı elbise dolabınızdan hava derecesine göre giyebileceğiniz kıyafet önerilerine kadar aklınıza gelebilecek her şeyi içeren bir kavramdır. Nesnelerin İnterneti ayıran özellik bir makineyi veya cihazı kontrol etmek, nesnelerden bilgi almak için aynı yerde bulunmasına gerek kalmadan uzaktan takip etme özgürlüğü sağlamaktadır. Bunun sayesinde cihazlar otonom hale gelecek, kendiliğinden hataları tespit edip düzeltebilmektedir.
Kolay bir kavram olmasına rağmen nesnelerin interneti karmaşık ve belirli cümlelerle tanımlamak zordur. Teknik açıdan, internete bağlı olan çeşitli nesnelerden büyük miktarda veri toplamak, analiz etmek ve gelecekteki davranışını tahmin etme süreci anlamına gelir ve bu süreç çeşitli protokol ve yazılım dilleri içermektedir. Nesnelerin interneti, Dünya Çapındaki Ağ Servisini (World Wide Web) dünyaya yakın gelecekte nasıl etkilediğini göstermektedir.
Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?
Herhangi bir nesneye veya cihaza IP (internet protokolü) adresi verip internette tanımlayabilmektedir. Örneğin; araba, televizyon, beyaz eşya, alarmlar, havalandırma cihazları, marketin raflardaki ürünler, çiftçilikteki hayvanlar, ormanlar ağaçlar, okyanustaki balinalara kadar liste uzamaktadır. IOT kavramında Nesnelerin genel tanıtımı: Bilinen IP üzerinden internet ağı tanıyabileceği her şeydir.
IOT sistemi dört ana bileşenlerden oluşur;
-Sensörler, herhangi bir fiziksel cihazı veya uygulama.
-İnternet ağına bağlanmak.
-Veri işleme programı (bulut).
-Kullanıcı Ara yüzü (iş bilgisi üreten analitikler ve uygulamalar).
Nesnelerin İnterneti çalışma mekanizması, sensörlerin bulunduğu çevreden veriyi toplamasından başlıyor, ardından bu veriyi buluta (Cloud) gönderir, Bulut: bireylere ve şirketlere çeşitli hizmetler sunan dev bir sunucu ağıdır. Sensörler bulutlarla çeşitli yoldan bağlanır; Akıllı telefonlar, Uydular, Wifi, Bluetooth vs. Veriler buluta ulaştığında veri analiz yazılımını kullanarak işlenir, veri işleme süreci, elde edilen verilerin miktarını türüne bağlı olarak basit veya karmaşık olabilir. Son olarak sonuçta çıkan veriler kullanıcıya bildirim olarak gönderilir, kullanıcı sensorun ayarlarını değiştirebilir veya otomatik bir şekilde kullanıcının müdahalesi olmadan sensorun ayarlarını değiştirilebilmektedir.
Hayatımızda IOT Uygulamaları ve Faydaları
Nesnelerin interneti önümüzdeki yıllarda yalnızca bilimsel araştırmalarda veya askeri alanlarda kullanılmakla kalmayıp günlük hayatımızın temel bir parçası olacaktır. En fazla kullanılması öngörülen uygulamalara bakacak olursak;
1. Evlerde & iş yerlerinde kullanılan ısınma sistemleri, gaz ve yangın alarmları gibi cihazların kontrolünde.
2. Ulaşımda: taşıtlarda her hangi bir arıza anında sistem otomatik olarak yetkiliye bildirir ve sizi en yakın istasyona yönlendirir.
3. Kargo ve Lojistik hizmetleri: Lojistik hizmetlerinde en önemli olan kargo takip işlemi nesnelerin internetinde büyük bir yeri olacaktır. Kargoların firmalardan müşteriye ulaşana kadar yolda geçen zaman zarfından, gümrük ve konum süreçlerine kadar müşterinin de bilgisi olacaktır.
4. Endüstriyel IOT: Şirketler, işletmeler, büyük endüstri kapasitesine sahip olan firmalara yeni stratejiler sunar, pazarlarına yaklaşmak yöntemlerini yeniden düşünmeye teşvik eder. Üretim sürecinde zaman kaybını önler, verimli çalışmak, uzaktan takip etmek ve tesis yönetimi gibi birçok avantaj sağlamaktadır.
IOT Donanım Sisteminin Faydaları:
-Üretim süreçlerini takip etmek
-Zaman ve maddi kayıpları önlemek
-Çalışanların verimliliğini arttırmak
-Alan verimliliği
-Üretimde IOT sistemlerinden faydalanmak
-Sistem alıcılarına daha verimli servis sunmak
Sizde eğer iş yerinizde stok envanter takibinizi düzenli bir hale getirmek istiyorsanız, IOT projelerinizde size yardımcı olabilecek SPEED M! risc-v dizayn kartımız hakkında bilgi verecek olursak:
Sipeed M1 risc-v kartını birçok uygulamada ve prototiplerde kullanabilirsiniz. Özellikle görüntü işleme ( yüz algılama ve nesne tanımlama ), FFt spektrogram ve oyun simülatörü gibi uygulamalarda kullanabilirsiniz.
Yazılım geliştirme için Arduino IDE ve PlatformIO IDE'yi de kullanabilirsiniz.
Programa dilleri: C++, MicroPython.
IOT Alanında Neler Öğrenirim?
IOT alanı teknolojinin ilerlemesiyle bu alana yeni bir dil eklemiş olup, özellikle elektronik ve mikrodenetleyici alanlarında temel bilgilere sahip olanlara yeterli bilgiler sunabilecek online kurslar ve fiziksel kurslar açılmaktadır.
*IOT Kavramı tanımı.
*İletişimde kullanılan IOT teknolojileri.
*IOT Ayrıntılı olarak nasıl çalışır.
*IOT çeşitli protokolleri ve uygulamaları.
*Bulut ve popüler bulut platformlarına giriş.
*IOT her bir ayrıntını anlatmak.
Nesnelerin interneti ile ilgili ücretsiz bir kurs istiyorsanız burada size bir platform linki ekliyorum fakat İngilizceniz iyi bir seviyede olması gerekmektedir;
https://www.netacad.com/
Kariyerinize bu alanda başlamadan önce sisteminin her aşamasının hususlarındaki bilgiye sahip olmalısınız çünkü her aşama için farklı becerilere ve kabiliyetlere ihtiyacı vardır. Entegre bir IOT sistemi oluşturmak, daha önce bahsettiğimiz dört bileşenin her birinde aşağıdaki gibi farklı uzmanlık gerektirir:
Fiziksel Sensörlü Cihazların Montajı ve Oluşturulması: Bu aşama ileri mühendislik becerileri gerektirir, uzmanlaşmış mühendisler tarafından yapılır, bu aşamada yazılımcıların bir rolü yoktur.
Cihazlardan Veriyi Alan Sunucuları Programlama: Bu aşama, MySQL gibi veri tabanı oluşturma dillerine ek olarak PHP, ASP.NET, Node.js gibi programlama dillerinde hâkim olmayı gerektirir.
İşlenen Verileri Son Kullanıcıya Gösterilmesi: Bu aşama web sayfaları veya akıllı telefon uygulamaları oluşturmayı gerektirir ve bu da JavaScript, CSS gibi programlama dillerinde ustalık gerektirir.
En popüler Nesnelerin İnterneti İşleri Nelerdir?
İş piyasasında, IOT alanında özellikle mühendisleri, programcıları ve tasarımcıları hedef alan geniş bir seçenek yelpazesi sunar ve bu tür işlere taleplerin sürekli arttığından şüphe yoktur.
1. IOT Ürün Yöneticisi: Üretim yöneticisinin birinci görevi, IOT sisteminin uygulama sürecini izlemektedir. Üretim yöneticileri iş gereksinimlerinin karşılamak ve makineleri çalıştırmak için geliştirme departmanı ile iş birliğinde bulunabilir veya geliştirme ve pazarlama arasında görevi değiştirebilmektedir.
2. IOT Mimarı: Nesnelerin İnterneti birbiri ile bağlanmış cihazlar ve araçlardan oluşan karmaşık bir ağdır. Burada IOT Mimarlarının görevi başlıyor, fikirleri tasarıma, tasarım işlevsel kodlara dönüştürmektedir. IOT mühendisi, sistemin gerçek geliştiricisi olmayabilir fakat iş ihtiyaçlarını teknik gereksinimlere çeviren ağ şemasını oluşturan kişi olabilir.
3. Kargo ve Lojistik hizmetleri: Lojistik hizmetlerinde kargo takip & envanter takip işlemi gibi nesnelerin interneti büyük kolaylıklar sağlar ve Ürünler son kullanıcıya erişene kadar geçen zamanda kullanıcı envanterin her anını kontrol edebilir.
4. Endüstriyel IOT alanında: Şirketler, işletmeler, geniş kapsamlı çalışan firmalar teknolojiye uyum sağlar ve her alanda yeni stratejiler sunar. Tesislerin üretim sürecinde zaman kaybını önlemek, maliyetten tasarruf etmek, çalışanların verimini ölçmek amacıyla bu sistemden yararlanılabilir.
5. Robot Koordinatörü: Bunun görevi, sistemdeki robotları (cihazları) denetlemek ve ağ cihazlarındaki herhangi bir arızası, hatası ile ilgilenmektir. Koordinatörün sorumlulukları arasında, sorun sonrası cihazların rehabilitasyonuna ek olarak periyodik kontroller yapmaktadır.
6. IOT Bulut Mühendisi: Bulut mühendisinin işi, IOT ağına bağlı çeşitli cihazlardan gelen verileri toplamak amacıyla ara yazılım ve ilişkisel olmayan NoSQL veri tabanları oluşturmak ve dağıtmaktır.
7. Endüstri Mühendisi: IOT ağındaki endüstri mühendisi, ağa bağlı robotları ve akıllı cihazları programlarken sistemin fiziksel tarafıyla ilgilenir.
8. Endüstriyel UI / UX Tasarımcısı: IOT sistemindeki son aşama, son kullanıcıların etkileşime girdiği bir gösterge panosu veya görsel ekranlarla temsil edilir. Sensörleri (cihazları) kontrol etmek veya inceleme sürecinde kullanılır. Bu paneller ve ara yüzlerin kullanıcı için kolay kullanımlı olması için Endüstriyel Kullanıcı Tasarımcıları tarafından geliştirilmesi gerekmektedir.
9. AutoCAD Tasarımcısı: IOT sistemindeki tasarımcı, sensörlü kol saatleri veya akıllı bileklikler ve diğer çeşitli verileri almak ve iletmek için kullanılan cihazları tasarlamaktan sorumludur.
10. Malzeme Uzmanı: Çeşitli sistem cihazlarının yapımında kullanılacak uygun malzemelerin belirlenmesi malzeme uzmanın sorumluluğundandır.
11. Ağ Mühendisi: Ağ mühendisi, bir IOT sistemi oluşturmanın önemli adımlarından biri olan bir sis bilişim ağı oluşturma sürecini tanımlar ve bu konularda yardımcı olur.
12. Test Mühendisi: birinci görevi, IOT sisteminin tüm parçalarının işlevsel yönlerini doğrulamak ve tüm potansiyel sistem uygulama senaryoları üzerinde testler yapmaktadır.
Bu internet sitesinde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası’nı inceleyebilirsiniz.
Uzman personelimizce size özel fiyat teklifi almak için hemen formu doldurun!
Teknik personelimizin size yardımcı olabilmesi için hemen formu doldurun!
İş Ortaklığı Başvurusu için hemen formu doldurun!