80' li yılların başlarında teknolojinin gelişmesi ve ilerlemesiyle birlikte elektronik kartlarda yenilendi. SMD ( Surface Mounted Devices ) olarak adlandırılan yeni teknoloji kamyonetlerin kullanım alanları hızla yayıldı ve bununla birlikte teknolojik alanda ilerlemeler kaydedilmiştir.
SMD Kamyonetlerin Özellikleri?
DIP komponentleri PCB üzerinde yerleştirmek için elektronik kartların üzerinde delme işlemi gerekiyordu, yeni teknoloji SMD komponentler delme işlemi gerektirmediğinden üretim maliyetinde de önemli ölçüde tasarruf sağlanmıştır.
Elektronik Komponentlere Genel Bakış;
Direnç: Elektrik akımını azaltabilen ve devredeki voltaj seviyesini düşürebilen bir elektronik devre elemanıdır. Direnç ölçüm birimi ohm (simge Ω).
Ohm kanunu: voltaj, akım ve direnç arasındaki ilişkiyi hesaplamak için kullanılır. Bir iletkenin iki ucu arasına 1 voltluk bir voltaj uygulandığında ve iletkenden bir amperlik bir akım geçtiğinde bu iletkenin direnci 1 ohm’dur. Alman fizikçi George Ohm, on dokuzuncu yüzyılda bir elektrik devresinden geçen akım üzerindeki voltaj değişiminin etkisini ölçmek için bir deney yaptı ve bir elektrik devresindeki voltaj, direnç ve akım arasında basit bir ilişki buldu ve bu ilişki Ohm kanunu olarak biliniyor.
Direnç= R olarak işaret almaktadır.
Direnç=Gerilim/Elektrik akımı. R=U/I
Ohm=Volt/Amper.
Direnç, elektrik yüklerinin içinden geçişini engelleyen fiziksel bir özelliktir. Direnç, bir malzemedeki hareketli elektronlar atomlarla çarpıştığında ortaya çıkar. Direnç, bir enerji kaynağı olmadığı için "Pasif Cihaz" olarak adlandırılır. Direncin önemi, içinden geçen akımın yoğunluğunu ve iki ucu arasındaki voltaj farkını da kontrol etmesidir. Direnç, elektrik yüklerinin akışını engellemeye çalıştığında elektrik devrelerinin bazı kısımlarını korumaktadır. Diğer komponent ile bağlanmak için iki terminalleri vardır. Herhangi bir olumlu yada olumsuz bir tarafı bulunmamaktadır.Direnç sabit veya değişken bir direnç olabilir. Örneğin: termal direnç, varistör, termometre, optik direnç, nem direnci, basınç direnci veya potansiyometre.
1-Sabit Direnç “Fixed Resistors”: Değeri kontrol edilmeyen elektrik direnç çeşitlerinden biridir. Sabit direnç üzerindeki renkler direnç değerini hesaplamamız için yardımcı olur. Bu renklerin özel tablosuna bakarak direnç değerini kolayca bulabilir veya Multimetre’yi kullanabilirsiniz. Multimetre’yi kullanacaksanız, ohm konumuna ayarlayın ve cihazın uçlarını direncin terminallerine koyup size gösterilen değeri okuyabilirsiniz ve devrenizin gerektirdiği direnci seçebilirsiniz. Soldan sağa 4 basamaklı bantlardan oluşan kodu aşağıdaki örnek gibi bütün sabit dirençlerin değerini bu şekilde bulabilirsiniz. 2-Değişken Dirençler: Minimum değer ve maksimum değerleri olan bir dirençtir. Değişken direnç değeri manuel, ışık, ısı veya voltaj ile kontrol edilebilir. Gün ışığına bağlı olan optik direnç (foto direnç), ortam sıcaklığına bağlı ısıl direnç (Termistörler) ve voltaj direnç veya varistör gibi çeşitleri mevcuttur. İki terminali bağlantı için kullanılır, üçüncü terminali ise gerekli direnç değerine ulaşmak için kullanılır.
Dirençler SMD şeklinde de bulunur (SMD Resistors). Elektronik kartın üzerinde herhangi bir delik açmadan monte edilmek için tasarlanmıştır. Değerini okumak için üzerinde yazılı rakamlardan oluşan bir kod vardır. Bu kod 3 veya 4 basamaklı olabilir. Bazen kodun başında bir harf bulunabilmektedir.
SMD Direnç Değeri Nasıl Okunur?
1.Örnek:
201 bu direncin değerinde en son rakam 1 yani sıfır sayısı (çarpım faktörü) birdir. Direncin değeri= 200Ω (200 Ohm)
2.Örnek:
474= 470 KΩ (470 K Ohm)
Dört Basamaklı: 4 Basamaklı dirençler üzerinde bulabileceğiniz bazı semboller:
Teknolojinin gelişmesiyle daha hassas yüzey montaj değerler ortaya çıktı ve bununla birlikte EIA-96 adlı yeni bir kod sistemi kullanılır hale geldi. Kodların okuma şekli önceki versiyon dirençlerden fark göstermekte olup direncin yüzeyine yazılan kodlar, direncin değerini açıklar.
Direnç kapasitesi yani gücü, direncin uzunluğuna ve genişliğine göre tahmin edilir. L*W=Kapasite
Kapasitör veya Kondansatörler:
Elektrik ve elektronik devrelerde kullanılan bir elemandır. Kapasitör, dirençler ve indüktörler ile birlikte oluşturulur. Herhangi bir kapasitör türü olmayan bir devre bulmak zordur. Kapasitörün, elektronik devrelerdeki elektrik yüklerinin akışını kontrol etmek, karmaşık sinyal filtrelemek ve voltaj yükselmesini önleme gibi işlevlere sahiptir. Kondansatörler, tamamen bir anlık pil gibi çalışır ve enerji depolama kabiliyetiyle ayırt edilirler.
SMD kapasitör normal kapasitör çalışma sistemi gibi çalışır ve yüzey montaj teknolojisi ile kapasitör daha küçük boyuta sahip olup, elektronik devrelerde daha az yer kaplamaktadır.SMD Kapasitörler; seramik, elektrolitik ve tantal malzemelerden yapılır. SMD dirençlerine benzer bir şekilde kılıf yapısında üretilir. Kapasiten ölçüm birimi Farat’tır ve Mikrofarat (mF), Pikrofarat (PF), Nanofarat (nF), gibi alt katları vardır.
1-SMD Seramik Kondansatör Kodları:
Kutupsuz ve kapasitesi düşüktür. Kahverengi ve koyu yeşil kılıflarıyla ayırt edilir. Kodu bir veya iki harf ve bir sayıdan oluşur. Seramik Kondansatörün kapasite değeri Pikolara (pF) olarak ifade edilir.
SMD kondansatör üzerinde bulabileceğiniz bazı kodlar:
K3 kodlu bir seramik Kapasitörün kapasite değeri:
K3= 2,4*10^3 pF=2400 pF= 2,4 µF.
Bazı üretici firmalar kendilerini tanıtmak için kodun önüne bir harf eklerler.
Bu internet sitesinde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası’nı inceleyebilirsiniz.
Uzman personelimizce size özel fiyat teklifi almak için hemen formu doldurun!
Teknik personelimizin size yardımcı olabilmesi için hemen formu doldurun!
İş Ortaklığı Başvurusu için hemen formu doldurun!