Son yıllarda yarı iletkenler günlük hayatımızı ve yaşam tarzımızı oldukça değiştirdi. Peki bu teknolojinin nasıl geliştiğini, yaşamımızı nasıl etkilediğini hiç merak ettiniz mi? Gelin hep birlikte yarı iletken devre elemanlarına göz atalım.
Yarı İletken Madde Nedir?
Elektrik iletkenliği bakımından, iletken ve yalıtkan arasında kalan maddelerdir. Normal durumda yalıtkan olan bu maddeler ısı, ışık, manyetik etki veya elektriksel gerilim gibi dış etkiler uygulandığında iletkenlik özelliği kazanırlar. Uygulanan bu dış etkiler ortadan kalkınca normal durumlarına geçerler.
Yarı iletkenler birçok elektronik cihazın yapımında kullanılır. Bu cihazlara örnekler diyotlar, transistörler ve entegre devrelerdir. Elektroniğin temel yapı taşlarını oluşturan bu cihazlar, güvenilirlikleri, enerji verimlilikleri ve düşük maliyetleri nedeniyle geniş bir uygulama alanı kazanmıştır.
Entegre Devre Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Entegre devreler, çoğu elektronik cihaz ve ekipmanın yapı taşlarıdır. Transistörler, dirençler ve kapasitörlerden oluşan yarı iletken tabanlı elektronik cihazlardır. Çok sayıda devre elemanını tek bir çekirdekte toplayan eleman olarak tanımlanabilirler. Entegre devreler çip veya mikroçip olarak da adlandırılabilir.
Entegreler, ayrık elektronik bileşenlerden yapılan devrelere göre daha küçük ve daha hızlıdır. Entegreler seri üretim kapasiteleri ve güvenilirlikleri sayesinde elektronik devrelere hızlı bir şekilde adapte olmuşlardır. Entegreler küçük boyutları ve düşük maliyetleri sayesinde bilgisayarlarda, cep telefonlarında ve diğer tüm elektronik dünyasında kullanılmaktadırlar. Entegre devreler; yükseltici, zamanlayıcı, bilgisayar belleği, mikroişlemci vb. olarak işlev görebilirler.
Diyot Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Bir diyot, esas olarak akım için tek yönlü bir anahtar görevi gören yarı iletken bir cihazdır. Akımın bir yönde kolayca akmasına izin verir, ancak akımın ters yönde akmasını ciddi şekilde kısıtlar.
Diyotlar, alternatif akımı (AC) titreşimli doğru akıma (DC) dönüştürdükleri için doğrultucular olarak da bilinirler . Diyotlar tiplerine, gerilimlerine ve akım kapasitelerine göre derecelendirilir.
Diyotlar, bir anot (pozitif kurşun) ve katot (negatif kurşun) tarafından belirlenen polariteye sahiptir. Çoğu diyot, yalnızca anoda pozitif voltaj uygulandığında akımın akmasına izin verir.
Diyot Çeşitleri
Transistör Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Transistörler, akım/voltaj akışını düzenleyen veya kontrol eden, ayrıca bu elektrik sinyallerini yükseltip üreten ve onlar için bir anahtar/kapı görevi gören minyatür bir yarı iletkendir. Tipik olarak transistörler, her biri bir akım taşıyabilen yarı iletken malzemeden yapılmış üç katmandan veya terminallerden oluşur.
Bir amplifikatör olarak çalışırken transistörler küçük bir giriş akımını daha büyük bir çıkış akımına dönüştürür. Bir anahtar olarak, elektrik devresi veya elektronik cihaz üzerindeki elektronik sinyallerin akışını kontrol etmek için açık veya kapalı olmak üzere iki farklı durumdan birinde olabilirler. Açık olması durumunda elektriği iletirken kapalı olması durumunda iletmezler.
Tristör Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Bir tristör, P tipi ve N tipi yarı iletkenlere (P-N-P-N) sahip dört katmanlı bir cihazdır.
En basit haliyle, bir tristörün üç terminali vardır: anot (pozitif terminal), katot (negatif terminal) ve kapı (kontrol terminali). Kapı, anot ve katot arasındaki akımın akışını kontrol eder.
Bir tristörün birincil işlevi, bir anahtar görevi görerek elektrik gücünü ve akımını kontrol etmektir. Küçük ve hafif bir bileşen olmasına karşın büyük voltaj ve akımlara (6000 V, 4500 A'ya kadar) sahip devreler için yeterli bir koruma sağlar.
Tristörler iletken bir durumdan iletken olmayan bir duruma hızlıca geçebilir.
Ayrıca bakım maliyeti düşüktür ve doğru koşullarda çalışarak uzun vadede arıza oluşturmadan çalışır durumda kalır.
Tristörler, basit hırsız alarmlarından enerji nakil hatlarına kadar çok çeşitli elektrik devrelerinde kullanılmaktadır.
Röle Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Röle, basit bir elektromekanik anahtardır. Bir devreyi manuel olarak kapatmak veya açmak için normal anahtarlar kullanılırken, Röle aynı zamanda iki devreyi birbirine bağlayan veya bağlantısını kesen bir anahtardır. Ancak röle, manuel bir işlem yerine bir devreyi kontrol etmek için elektrik sinyalleri kullanır ve bu da başka bir devreyi bağlar veya bağlantısını keser.
Röleler; ev otomasyonu, arabalar, endüstriyel uygulamalar, kendin yap projeleri, test ve ölçüm ekipmanları ve daha pek çok uygulama için kullanılmaktadır.
Projeniz İçin Doğru Komponent Seçimlerini Nasıl Yaparsınız?
Modern elektronik projelerinde istenen sonuçları elde etmek için kapsamlı bir araştırma yapmak en önemli aşamalardan biridir. Elektronik bileşenler birkaç farklı gruba ayrıldığından belirlenen hedeflere dayalı, işlevsel bir devre elde etmek için bir arada doğru şekilde çalışacak bileşenleri seçmek oldukça zor olabilir.
Elektronik devre bileşenlerinin en uygun kombinasyonuna karar vermek için alanında uzman firmalara ve yetkili web sitelerine başvurabilirsiniz.
Projenizde doğru komponentleri seçmek için bazı önemli hususlar şunlardır:
En doğru komponent seçimleri ve her türlü elektronik üretim projeleriniz için bizlere ulaşabilir, işinizi profesyonellere emanet edebilirsiniz.
Bu internet sitesinde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası’nı inceleyebilirsiniz.
Uzman personelimizce size özel fiyat teklifi almak için hemen formu doldurun!
Teknik personelimizin size yardımcı olabilmesi için hemen formu doldurun!
İş Ortaklığı Başvurusu için hemen formu doldurun!